Skötselråd

Skötselråd blommor


Skötselråd för snittblommor


Snittblommor

Snitta blommorna innan de sätts i vatten. Se till så att vaser och spannar är rena, och glöm inte att regelbundet byta vatten. Använd närings/bakteriedödande medel i vattnet. Det kommer att motverka bakteriebildning kring känsliga områden på stjälken, som tex på snittytan. Sätt snittblommorna omedelbart i vatten efter att du snittat dem.  Låt dem dra så lång tid som möjligt. Klipp bort torra eller döda delar av stjälken. Avlägsna överflödiga blad från stjälken, så de inte hamnar i vattnet. Tillför en optimal temperatur under arbete med blommorna och under transport. Optimal temperatur varierar beroende på art. Generellt bör temperaturen ligga runt 5 grader. Arbeta med alla blommorna då de är som färskasts. Kalltvatten upp till +20 grader till blommor med mjuka stjälkar, t ex allium, anemon, fresia, gladiolus, ranunkel och tulpan. Rumstempererat vatten eller upp till +30 grader till blommor med medelhårda stjälkar, t ex gerbera, lilja, pion, rosenkalla och stormhatt. Varmt vatten upp till +60 grader till blommor med hårda stjälkar, t ex astilbe, brudslöja, ginst, forsythia, körsbärskvistar, ros.

Skötselråd planteringsblommor


Skötselråd för blommor i krukor.


Penséer

Penséer är hybrider av olika Viola med skiftande ursprung. Egentligen är den en tvåårig växt men den används som ettårig. Växten blir 20–25 cm hög och blommar från början av maj. Penséer klarar temperaturer på ner till ca -5°C. De kan sloka något om det är kallt, men reser sig snabbt igen. Kan placeras i de flesta lägen, från sol till halvskugga, men den trivs inte i torka. Det finns ett mycket stort utbud av sorter och det kommer ständigt nya. Vissna blommor plockas bort efterhand för att förlänga blomningen hos växten. Vid risk för torka vattnas plantan. Penséer används som en av de första vårblommorna i rabatter, balkonglådor och krukor. Den passar i alla typer av samplanteringar och är mycket bra som kantväxt. 


Isbegonia

Familj: Begoniaceae, begoniaväxterSkötsel: halvskugga, skugga. Undvik stark sol,som ger röda blad, inte brända. Mullrik, god jord. Mycket blomvillig och rikblommande. Tålig,utan stora krav. Mycket lämplig på platser, där man inte kan vattna regelbundet. Självrensande.


Ljung

Ljung är en vintergrön, perenn växt som kan bli mellan 20 och 50 cm beroende på sort. Den blommar i vitt, rosa eller lila, men det finns även färgade exemplar för den som önskar starkare färger. Sorter med brons- eller silverfärgade blad och sådana med fyllda blommor finns också. Blomningen sker från sensommaren till frosten. Ljung finns vild i hela landet och kan bli upp emot 40 år gammal. Klockljung är en lågväxt, vintergrön dvärgbuske som blir mellan 10 och 30 cm hög. Blommorna sitter kvar länge efter blomning men blir så småningom bruna och pappersartade. Klockljung är vanlig i vilt tillstånd och växer på fuktiga hedmarker, myrar och i kärrkanter. Både ljung och klockljung är enkla att sköta. Ljung och klockljung trivs på väldränerade, näringsfattiga och sura jordar. De växer bäst i full sol och ska inte planteras för djupt då rotsystemet är grunt. Viktigast är att hålla jorden fuktig och inte låta den torka ut. Över vintern kan plantorna behöva skydd. Lämpligt är att täcka med exempelvis granris eller halm. Ljung och klockljung är trevliga höstväxter i stenpartier, krukor och urnor. Vackra i samplanteringar med andra växter ur höstsortimentet såsom revsuga (Ajuga), penningblad (Lysimachia) och kryddsalvia (Salvia). Förr i tiden spelade ljung en viktig roll i självhushållningen. Den användes bland annat vid färgning och garvning, som bränsle i skoglösa trakter och rötterna användes till korgar. Då ljungen producerar mycket nektar är den populär hos biodlare. Ur gastronomisk synvinkel anser många att ljunghonungen är den förnämsta av alla honungssorter.

Ljung är Västergötlands landskapsblomma.


Flitiga Lisa

Släkt/Art: Impatiens walleriana.Familj: Balsaminaceae, balsaminväxter.Ursprung: Östra Afrika.Skötsel: I halvskugga eller lätt skugga. Lätt mullrik jord, som bör hållas jämnt fuktig. Lämplig som kantväxt, under stamväxter, i urnor, i blomsterlådor. Häng upp i ampel - oväntat vackert! Blommar utan paus. Självrensande. Mycket frostkänslig.


Tagetes

Tagetes är ett släkte med ett tiotal arter. Men det finns massor med namnsorter på tagetes, de kan vara höga upprättväxande, låga och buskiga och allt däremellan. Blommorna är mer eller mindre gula eller orange i olika nyanser, numera finns också krämvita tagetessorter. En gammaldags sommarblomma som har fått en ny renässans i och med alla de nya, roliga sorterna. Familj: Compositae.Vetenskapligt namn: Tagetes.Vattning: Regelbundet. Tål lätt uttorkning mellan vattningarna.Gödning: Regelbundet.Placering: Utplanteringsplanta för ljus placering eller halvskugga. Tål inte frost.Ursprung: Mexico.Användning: Utplanteringsväxt som är mycket tålig och tål utplantering under alla normala förhållanden (ettårig).

Prydnadskål

Namn: Prydnadskål (Brassica oleracea)Familj: Brassicaceae, korsblommiga växter.Ursprung: Europas västra kuster.

Färg: Bladen kan vara vita, rosa, gröna, purpur- eller flerfärgade.Beskrivning: Brassica - kål, ordets ursprung är inte känt. oleracea - grönsaker, särskilt kål.Prydnadskål är en tvåårig växt som odlas för bladverkets och den fina formens skull. Gynnsamma år kan växten överleva vintern, men för det mesta används den som ettåring. Prydnadskålen är ett spännande inslag i höstplanteringar i både rabatt och kruka. Plantan håller sig fin även när frosten kommit. Kan placeras i alla väderstreck och planteras antingen i kraftig, lerblandad jord eller i vanlig blomjord. Prydnadskålen är omtyckt av fjärilslarver. Dessa plockas lämpligen bort för hand. Kålen kan också angripas av larver från kålflugan, också dessa får avlägsnas för hand eller med hjälp av såpvatten. Om kålen planteras på sommaren/sensommaren får plantan större chans till att rota sig och vinterhärdigheten blir bättre. Plantorna får klarare färger och blir grönare och spenstigare om de får extra näring vid planteringen. Används för dekorationsändamål, men är lika ätlig som annan kål.


Cyklamen

Cyclamen persicumDagens cyklamen har under 100-års tid förädlats fram från en liten vildart som växer vilt i medelhavsländerna och i Främre Orienten. I sin naturliga miljö är den van vid låga temperaturer, vilket gör att den som krukväxt trivs bäst lite svalare, men de nya sorterna klarar dagens inomhusklimat bättre än de tidigare. När vissa blommor eller blad måste tas bort rullar man stjälken lätt mellan fingrarna och rycker sedan till. Detta för att stjälken ska lossna ända nere vid cyklamenknölen. Om en liten stjälkbit blir kvar längst ned vid knölen pressas växtsaft ut genom brottytan och ger bra grogrund för gråmögel. Cyklamen vill stå ljust men inte direkt i sol. För lång hållbarhet bör man placera den ljust och svalt. Hellre på ett bord innanför fönstret än ovan ett element. Utmärkt trivs den också på inglasade balkonger och uterum där temperaturen kan få gå ner mot noll grader. Cyklamen vill ha vatten när den visar tendens att börja sloka. Viktigt när man vattnar cyklamen är att man undviker att få vatten på cyklamenknölen där blad och blomfästen sitter. Så sänk ned krukan i ljummet vatten några minuter, men inte så att vattnet går över krukkanten. Därefter är det viktigt att vattnet får rinna av så att växten inte blir stående i vatten. Växten vill endast ha en svag tillförsel av näring, får den för mycket näring sker en alltför stor tillväxt av bladverket vilket ger plantan ett risigt utseende. När plantan blommat över ska bevattningen reduceras till ungefär två gånger i månaden, tills bladen lossnat från knölen. Växten placeras sedan torrt och svalt över sommarmånaderna, den tid då cyklamen har sin viloperiod. I augusti kan eventuella kvarvarande stjälkar och blad avlägsnas och knölen omplanteras i ny jord och vid behov i större kruka.


Julstjärna

Euphorbia pulcherrima.Ända sedan aztekernas tid har många i syd- och mellanamerika ansett julstjärnan helig, men den amerikanska diplomaten Ponsetti lyckades smuggla ut några sticklingar från Mexiko till Amerika runt år 1830. Men det var först långt senare då tyska förädlare tagit sig an julstjärnan, som intresset för den började stiga. På 1950-talet började julstjärnan dyka upp i Sverige till jul, men var då ömtålig och mycket exklusiv. Först mot slutet av 1960-talet började nya bra sorter komma fram och julstjärnan blev julens blomma nummer ett. I Sverige har "enbenta stjärnor" sålts mest, medan de större grenade plantorna varit mest populära nere i Europa. Det beror antagligen på att vi har oftast våra små stjärnor i fönstren, medan man nere på kontinenten har dem inne i rummet t ex i urnor, på golvet osv. De senaste åren har dock intresset ökat för stam och större grenade stjärnor även i Sverige. När det gäller färger är det rött som gäller till 90%, ca 7% vita och 3% rosa och övriga. Här kan man också märka ett ökat intresse för övriga färger och sorter. De senaste åren har t.ex. Silver Star-sorterna med brokiga blad väckt intresse. Även sorter med fläckiga eller melerade braktéer finns idag i produktion. Nya sorter för år 2002 är Red Elf röd, Sonora White Glitter (röd med vita fläckar) och Jester (röd). Red Elf är en kompakt julstjärna med bra hållbarhet. Den får många grenar och har lite flikade mörka blad. Storlek: Mini julstjärna till stor grenad julstjärna. Sonora White Glitter är en helt ny färgkombinationen på braktéerna med mörka blad. Storlek: Mini julstjärna till stor grenad julstjärna. Jester röd har formen av en jokerhatt därav namnet Jester. Ytterhöljet kring julstjärnan visar tydligt hur den ser ut. Tanken är att julstjärnan skall associera till lekfullhet och den yngre målgruppen. Jester är ett genombrott i förädlingsprocessen, främst vad gäller formen men också den långa hållbarheten. Den finns i begränsade mängder men är spridd över hela landet. Färger: röd, rosa, "jingle" = röd med stänk av rosa. Mörkbladig. Formen av stjärnan/bladen liknar en tulpan. Storlek: Mini julstjärna till stor grenad julstjärna. Julstjärnan vill stå ljust, men man kan också placera den inne i rummet, men då förkortas hållbarheten. Viktigt är dock att den inte utsätts för kalldrag, då den lätt tappar bladen om den utsätts för kyla. För mycket vatten ökar risken för bladfall, så låt julstjärnan torka upp lätt mellan vattningarna. Detta är speciellt viktigt vid lite mörkare placering. Observera att julstjärnan ej tål temperaturer under 12° vare sig under transporten hem eller när man vädrar.


Amaryllis

Hippeastrum x hortorum.Ursprungligen kommer amaryllisen från sydamerikanska kontinenten där det finns 75 kända arter. De första kom till Europa på 1700-talet och den senaste kända arten Hippeastrum x papilion, fjärilsamaryllis upptäcktes så sent som 1967 i Brasilien. En planterad amaryllis som köpts knoppig ska placeras ljust och vattnas sparsamt. Blomsterstängeln blir annars lätt för lång. Om detta hänt får man antingen staga upp den med en blomsterpinne så den inte välter, eller skära av blomstängeln till snittblomma. Som snittblomma har amaryllisen samma hållbarhet som kvar på löken. Sätt bara dit en gummisnodd längst ner på stjälken så inte stjälken "rullar upp sig". Vi planteringen av en nyinköpt amaryllislök börjar man med att sätta de torra rötterna i vatten ett antal timmar. Löken planteras sedan med ca halva löken ovan jord. Där löken är som bredast bör avståndet till krukkanten vara 2 cm. Krukan dräneras med lecakulor och planteras sedan med vanlig blomjord, genomvattnas och placeras ljust. Därefter ges amaryllisen bara vatten när jorden torkat upp, annars blir blomstängeln för lång. När knoppen börjar glida isär ökas vattningen något. Efter blomningen skärs den vissnade blomman och fröhuset bort, medan stängeln får vissna ner själv. Näringen i stängeln hinner då återgå till löken. Efter blomningen fortsätter man sedan att sköta amaryllisen som vilken annan grön växt som helst. Löken måste nu samla näring under tiden fram till slutet av september för att orka anlägga nya blomknoppar. I slutet av september ar det alltstå dags att successivt sluta vattna amaryllisen och låta den vissna ned. När bladen vissnat ner kan man ställa undan den frostfritt. Fram i januari-februari planteras man sedan om den och börjar om från början.